A világ leghíresebb 17 fotója

2016.12.07

A következő fényképek méltán érdemelték ki a világ leghíresebb képei címet. Közülük nem egy kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetünkbe. A képekről szóló információk a képek alatt található, így van lehetőség kitalálni hol és mikor készült a kép. 


17.

Zászló a Ground Zero-n (Thomas E. Franklin, 2001)

2001. szeptember 11-én délután 5-kor készült a kép, amint a tűzoltók felvonnak egy zászlót az összeomlott ikertornyok romjainál. Később szobrot is készítettek volna a kép alapján, amely azonban nem három fehér, hanem egy fehér, egy néger és egy hispán tűzoltót ábrázolt volna, de végül ezt történelemhamisítás címszóval elvetették.


16.

Van egy álmom (Bob Adelman, 1963)

Martin Luther King Jr. híres beszédének tetőpontján, égnek emelt kézzel.


15.

Ember a Holdon (NASA, 1969)

Buzz Aldrin, az Apolló 11 űrhajósa Neil Armstrong felvételén a Holdon, a Nyugalom Tengerén.


14.

Zászló Iwo Jima szigetén (Joe Rosenthal, 1945)

A japán Iwo Jima szigeten kitűzött amerikai zászló képe a wikipédia szerint "valószínűleg minden idők legtöbb példányban reprodukált fotója" a második világháború egyik jelképe lett.


13.

A milicista halála (Robert Capa, 1936)

A spanyol polgárháború leghíresebb képe a katona halálának pillanatában készült. A mai napig vita van a kép eredetiségéről, de a szakértők többsége elfogadja annak.


12.

Abu Ghraib (ismeretlen, 2004)

Abu Ghraib egy bagdadi börtön neve volt, ahol 2004-től kezdődően rengeteg kínzás jutott osztályrészül az iraki foglyoknak.


11.

Flower power (Bernie Boston, 1967)

1967. október 27-én egy vietnámi háború-ellenes demonstráción egy fiatal tüntető a Nemzeti Gárda egyik tagjának puskacsövébe helyez egy virágot. Ez a fotó is egy egész korszak jelképévé vált.


10.

Zászló a Reichstag-on (Yevgeny Khaldei Jevgenyij Haldej, 1945)

1945. májusában két szovjet katona kitűzi a Szovjetunió zászlaját a Reichstag épületére Berlinben.


9.

Földkelte (Bill Anders, 1968)

1968. karácsonyán az Apollo 8 legénysége készítette. Évekig a legénység mindkét tagja Frank Borman és Bill Anders is azt hitte, hogy ő volt a fotós, de végül a negatívok megvizsgálása kiderítette, hogy Bill Anders követte el a képet.


8.

A Kennedy gyilkosság (ismeretlen, 1963)

1963. november 22-én 12:30-kor ölték meg John F. Kennedy elnököt. Ahogy a 2001. szeptemberi terrortámadásoknál, minden amerikai emlékszik rá, hogy hol volt, amikor hallotta Kennedy halálhírét.


7.

Csók a Times Square-en (Alfred Eisenstaedt, 1945)

A kép a második világháború végén hazatért katonák üdvözlésének eufórikus hangulatát adja vissza. Egy fiatal kadét csókol meg egy nővért. Két tényről nem beszélnek sokat: egyrészt a kadét mindenkit megcsókolt, aki útjába került, másrészt ezért a bizonyos csókért a nővér pofon vágta.


6.

A magzat keze (Michael Clancy, 1999)

Egy 26 hetes nyitott gerincű magzaton a méhen belül elvégzett operáció közben a kicsi kinyúlt, és megragadta a sebész ujját. "Samuel kidugta apró kezét anyukája méhéből a sebész által vágott résen. Amikor az orvos óvatosan felemelte a karját, Samuel reagált az érintésre, és megszorította az orvos ujját. Hogy kipróbálja a szorítás erejét, a sebész megrázta az apró öklöt. Samuel szorosan kapaszkodott. Abban a pillanatban kattintottam el a fényképezőgépet." A fotós saját elmondása szerint a kép készítése után abortuszpártiból abortusz ellenzővé vált.


5.

A zuhanó ember (Richard Drew, 2001)

Többen próbálták megállapítani, hogy ki is van ezen a 2001. szeptember 11-én 9:41 perckor készült képen. Ennek ellenére ezidáig nem sikerült teljes biztonsággal kideríteni, hogy ki volt ez a férfi, aki sok sorstársához hasonlóan inkább választotta a WTC toronyból való kiugrást, mint a tüzet és a füstöt.


4.

Tienanmen téri tüntető (Jeff Widener, 1989)

Az ismeretlen férfi kínaiak millióinak mutatta meg hogy van remény, amikor puszta jelenlétével és eltökéltségével megállította a tankoszlopot.


3.

Munkások ebédje (Charles C. Ebbets, 1932)

A kép a GE Building építése közben készült. A 69. emeleten.


2.

Éhező gyermek és keselyű (Kevin Carte, 1994)

Ahogyan Anna Frank arcot adott a zsidók szenvedéseinek, ez a kép az afrikai éhezés valóságát mutatta meg emberek millióinak. Miközben a szudáni kislány az éhhalál küszöbén van, a keselyű türelmesen várakozik. A kép publikálásának napján több százan keresték meg a New York Times-t, hogy mi történt a gyerekkel. Végül az újság külön üzenetben tudatta, hogy a gyereknek sikerült elvonszolnia magát az ENSZ táboráig, utána viszont nyoma veszett. Kevin Carter, a fotós Pulitzer díjat kapott a képért, három hónappal később azonban öngyilkos lett.


1.

Afgán lány (Steve McCurry, 1984)

Sharbat Gula kb. 12 éves volt, amikor a fotó készült. A szovjet bombázás eredményeképpen elveszítette a szüleit, és testvérével illetve nagymamájával gyalog kelt át a hegyeken, hogy eljusson a menekülttáborba. Ma három gyerekes családanya.Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el