Itt a tél, itt van újra! (Hasznos tippek a cikkben)

2016.12.01

A téli táj fotózása nagyobb odafigyelést igényel, de ennek ellenére kihagyhatatlan a fotózást kedvelők számára. Gyönyörű a szikrázó hó, a kék ég, a fák ágait kiemelő zúzmara, de a havas városi kép is olyan hangulatot áraszt, amit máskor nem tudnánk megörökíteni.

Elkapni a megfelelő pillanatot, egy síelő mozdulatát a lejtőn, egy korcsolyát, ahogy karcolja a jeget, az érintetlen hóban az első nyomokat, a jégcsapokon megcsillanó napfényt akkor tudjuk legjobban megörökíteni, ha a a technikai részletekkel tisztában vagyunk, és már csak a kompozícióra kell összpontosítanunk.


Téli képek - Alcazar kastély Segovia Spanyolország

1. Védje fényképezőgépét a fagytól.

A fényképezőgépek nem szeretik az extrém hőmérséklet-ingadozást. Ha a hidegből betérünk melegbe, legalább fél óráig ne használjuk a gépet. A fém alkatrészeken és a lencsén páralecsapódás képződik, ami életlen képet, sőt működési zavart is okozhat. Legjobb, ha megvárjuk, míg a gép a tokban, vagy a fotóstáskában átveszi a környezeti hőmérsékletet.

2. Ne feledkezzen meg tartalék elemről, vagy akkumulátorról.

Az akkumulátor nem szereti a hideget, és ha kihűl, olyan, mint ha lemerült volna. Mindig legyen nálunk tartalék akku, és ha épp nem fotózunk, vegyük ki a gépből, és tegyük meleg helyre, akár a kabátunk belső zsebébe.

3. Vaku használata.

Van helye a vakuzásnak a téli fotózásban is. Hatalmas fénykülönbségek lehetnek a vakítóan világos, és árnyékos részek között. Ennek kiegyenlítésére jól jöhet a vaku. Hóesésben viszont ne használjuk, mert a képen fehér foltok lesznek.

4. Expozíció kompenzáció.

Az erős hó megzavarja a fénymérőt, ezért érdemes expozíció korrekciót használni, hogy elkerüljük az alexponált képeket. Készítsünk próbafelvételt, és ha szükséges, +1-2 EV-vel módosítsuk a mért értéket. Fontos, hogy ezt ne felejtsük el, és ha más körülmények között fotózunk, állítsunk vissza a normál értékre.


Téli képek - templom

5. Napellenző használata.

A napellenző használata gyakorlatilag mindig ajánlott. Ha a frontlencsére közvetlen rásüt a nap, vagy valahonnan erős tükröződés éri, romlik a kép minősége, veszít élességéből és kontrasztjából egyaránt. Nem mellesleg védelmet is nyújt a lencse számára.

6. Használjon szűrőt.

Egy sima UV szűrő is jól jöhet, ami egyrészt megóvja a frontlencsét a párásodástól, és csökkenti a tükröződést is. Jól jöhet egy polárszűrő is, amivel még telítettebb színeket, kontrasztosabb képeket készíthetünk. Csökkenti a csillogást is, de azért ne szűrjük ki teljesen, mert épp ez adja a havas képek szépségét.

7. Szilveszteri tűzijáték fényképezése.

Ehhez mindenképp állványt kell használnunk, mert hosszú záridőre van szükség ahhoz, hogy a fénycsóvát szépen tudjuk megörökíteni. A blende legyen szűk, legalább f8, vagy annál kisebb. Vigyázzunk, annak ellenére, hogy sötét van, könnyen beéghet a kép, biztos kell egy-két próba, míg a megfelelő beállítást megtaláljuk. Jó, ha használunk távirányítót, mert a hosszú expozíciónál a gomb megnyomása is olyan bemozdulást okozhat, ami életlenséghez vezet. Figyeljünk a kompozícióra is, ne legyen zavaró, más fényforrás a közelben.

8. Készítsen CEWE FOTÓKÖNYVET.

Ha már eleget töltött a hidegben, üljön be a jó meleg szobába, válogassa ki legjobb felvételeit, és készítsen belőle CEWE FOTÓKÖNYVET. Az ingyenesen letölthető CEWE szoftver segítségével könnyen készíthet látványos albumot, ami méltó keretet nyújt fotói számára.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el